"ben ancak dans etmeyi bilen bir tanrıya inanırdım." f. nietzche
gününüz sevinçli geçsin...

10 Ağustos 2013 Cumartesi

‘MONA LİSA’NIN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR MU?


‘MONA LİSA’NIN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR MU?

Floransa’daki kilise mezarından çıkan kemikler araştırmayı yeni bir aşamaya vardırdı

Mona Lisa tablosunun modeli Lisa Gherardini miydi? Yoksa bazılarının ileri sürdüğü gibi başka bir model mi söz konusuydu? Yoksa Mona Lisa ressamın hayalinden yaptığı bir resim miydi? Bu üç sorunun yanıtını DNA testi sonuçları belirleyecek.

Kültür Servisi - Rönesans ustası Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa” adlı tablosunda ölümsüzleştirdiği kadının gerçek kimliğini ortaya çıkarma çalışmaları İtalya’da aralıksız sürüyor. Geçen cuma günü Floransa kentinde açılan bir mezarda bulunan kemiklerin bu araştırmaya yeni katkılarda bulunabileceği belirtildi.

Karısı Lisa Gherardini’nin 16. yüzyıl başlarında Leonardo’ya poz verdiği sanılan Floransalı ipek taciri Francesco del Giocondo’ya ait bir kilise mezarından çıkarılan kemiklerin DNA testinin yapılacağı öğrenildi. İtalya’nın Tarihsel ve Kültürel Mirası Koruma Ulusal Komitesi’nin başında bulunan yazar ve araştırmacı Silvano Vinceti’nin, kilise mezarında bulunan kemiklerin DNA’sı ile yakınlardaki bir kadınlar manastırında gömülü üç kadının kemiklerinin DNA’sını karşılaştırmayı planladığı ifade edildi.

Vinceti, Azize Orsola Manastırı’nda bulunan üç kadının kemiklerinden birinin, son yıllarını bu manastırda geçirmiş olan Lisa Gherardini’ye ait olabileceği kanısında. Son olarak kilise mezarında bulunan kemiklerin ise Leonardo’nun esin perisinin yakın akrabalarından birine, büyük olasılıkla oğlu Piero’ya ait olabileceği sanılıyor.

Vinceti, DNA testlerinin karşılaştırması tamamlandıktan sonra, Gherardini’nin yüzünün Azize Orsola Manastırı’ndaki kafatasından belirlenebileceğini ve Leonardo’nun tablosunda yüzle karşılaştırılabileceğini söylüyor. Vinceti, “Anne ile çocuk arasında da bir eşleşme bulduğumuzda, Mona Lisa’yı bulmuş olacağız” diyor.

Leonardo’nun, her yıl Louvre Müzesi’ne milyonlarca ziyaretçi çeken tablosu, resimde betimlenen kadının yüzündeki gizemli gülümseyişle ünlü. Louvre Müzesi yetkilileri, tablonun 1503-1506 yılları arasında yapılmış olabileceğini söylüyorlar.

Giocondo ailesinin mezarının 300 yıldan fazla bir süre sonra ilk kez açılmasının, Vinceti ve ekibinin yürüttüğü araştırmada çok önemli bir evre olduğu belirtiliyor.

Vinceti, “Araştırma başarıyla sonuçlanırsa, bütün dünyadaki sanat tarihçileri ve sanatseverleri yıllardır meşgul eden üç sorunun yanıtını bulmuş olacağız” diyor. “Mona Lisa tablosunun modeli Lisa Gherardini miydi? Yoksa bazılarının ileri sürdüğü gibi başka bir model mi söz konusuydu? Yoksa Mona Lisa ressamın hayalinden yaptığı bir resim miydi?” diyor.


Cumhuriyet 11.08.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder