"ben ancak dans etmeyi bilen bir tanrıya inanırdım." f. nietzche
gününüz sevinçli geçsin...

18 Nisan 2015 Cumartesi

“Sizce en güzel Türkçe aşk romanı, şarkısı ve Türk filmi hangisidir?”

Aşk’ın Türkçesi’ Milliyet Sanat’ta

14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle kapağına 'aşk’ı taşıyan Milliyet Sanat dergisi, sanat dünyasının önde gelen 50 ismine, “Sizce en güzel Türkçe aşk romanı, şarkısı ve Türk filmi hangisidir?” diye sordu

Milliyet Sanat dergisi, şubat sayında 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle kapağına 'aşk’ı taşıdı. Kapak resmini ünlü ressam Kezban Arca Batıbeki’nin çizdiği dergideki aşk dosyası kapsamında kültür sanat dünyasının önde gelen 50 ismine, “Sizce en güzel Türkçe aşk romanı, şarkısı ve Türk filmi hangisidir?” sorusu yöneltildi. 
Jüri, “Selvi Boylum Al Yazmalım” ve “Sevmek Zamanı” filmleri üzerinde birleşirken, şarkılarda Türk Sanat Müziği yapıtları ve Sezen Aksu’nun besteleri öne çıktı. 
Aşk romanları arasında birinci sırayı Mehmet Rauf’un “Eylül”ü, ikinci sırayı ise Reşat Nuri Güntekin’in unutulmaz romanı “Çalıkuşu” aldı. Aşk dosyasında ayrıca mimaride, felsefede ve günümüzde aşkı konu alan yazıları okuyabilirsiniz.
Hrant Dink anısına Ermeni edebiyatı
Milliyet Sanat, 19 Ocak’ta suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink’in anısına saygı amacıyla, eleştirmen Ömer Türkeş’in Türkiye’de Ermeni edebiyatını konu alan yazısına da yer verdi. Türkeş, yazısında Anadolu kültürünün hafızasından silinmeyecek olan Kirkor Ceyhan, Krikor Zohrab ve Zaven Biberyan gibi Ermeni yazarların yaşamlarını ve eserlerini anlattı. Sema Aslan’ın kanseri alt eden yazar Mehmed Uzun ile yaptığı söyleşiyle Semih Gümüş ve Hasan Ali Toptaş’ın yazıları da Milliyet Sanat’ın edebiyat sayfalarında. 
'Idomeneo’ İzmir’de
Almanya’daki rejisi nedeniyle basına sıkça konu olan Mozart’ın “Idomeneo” operası, bu sezon Mehmet Ergüven tarafından İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde sahneye konuyor. Bu vesileyle Milliyet Sanat’ın klasik müzik eleştirmenlerinden Ufuk Çakmak, İZDOB’un “Idomeneo”sunu yazdı. Sahne sanatları sayfalarında Van Devlet Tiyatrosu’nca sahnelenen “Romeo ve Juliet”in yanı sıra “Modigliani - Işığın ve Hüznün Ressamı”, “Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi?”, “İyi Geceler Anne” ve “Kara Sohbet” adlı tiyatro oyunları ile “Gelin” balesi üzerine eleştiriler de bulunuyor.
Ayın DVD’si: “Deliler Evi”
Milliyet Sanat bu ay okurlarına Andrey Konçalovski’nin “Deliler Evi” adlı filminin DVD’sini hediye ediyor. Film, Çeçenistan sınırında bir klinikte tedavi gören bir grup hastanın öyküsünü anlatıyor. Aralarında sürekli akordeon çalan Çeçen genç kız Janna’nın da bulunduğu hastalar, görevlilerin kaçması sonucu Ruslarla Çeçenler arasında süren savaş karşısında yalnız kalıyor.
Magnum gözüyle Türkiye
Derginin plastik sanatlar sayfalarında, 35. sanat yılını İş Sanat Kibele Galerisi’nde süren “Sisyphos’un Direnci” adlı sergisiyle kutlayan ressam Aydın Ayan ile Pera Müzesi’nde eşzamanlı olarak devam eden Chermayeff & Geismar ve Ali Emîrî Efendi sergileri üzerine yazıları okuyabilirsiniz. Dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum’un 16 Şubat’ta İstanbul Modern’de açılacak olan “Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” sergisi de fotoğraf sayfalarında sizi bekliyor. 
Namal, Akar ve İşler
Sinemaya gelince... 15 - 25 Şubat günleri arasında düzenlenecek !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’ne gidecekler, festivale rehber niteliğindeki yazıyı Milliyet Sanat’ın sinema sayfalarında okuyabilir. Bu ay “Breaking & Entering / Hırsız” adlı filmiyle sinemalarımıza uğrayacak olan Jude Law da Milliyet Sanat’ın konukları arasında. 
8 - 17 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan 57. Berlin Film Festivali hakkındaki yazıyı ise Alin Taşçıyan kaleme aldı. Bu ayın yeni Türk filmlerinden “Polis”in oyuncusu Özgü Namal’ın yanı sıra “Barda”nın yönetmeni Serdar Akar ve başrol oyuncusu Nejat İşler ile yapılmış söyleşiler de derginin sinema sayfalarında.
Norah Jones geri döndü
Yeni albümü “Not Too Late”te gene yumuşak şarkılara imza atan Norah Jones da Milliyet Sanat’ın şubat sayısında. Müzik sayfalarında ayrıca Brezilya’da bulunan İlhan Erşahin ile yapılan söyleşiyi okuyabilirsiniz. Dünya gündeminin en önemli konusu olan küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla kaydedilen “Rhythms Del Mundo” ise Radiohead, Franz Ferdinand gibi grupların şarkılarının 'Latin’ versiyonlarını içeren ilginç bir albüm. 
Müzik sayfalarında ayrıca Balet Plak’ın 25. kuruluş yılı şerefine “Ele Güne Karşı Yapayalnız”ın tıpkıbasımını yayımlayan Mazhar - Fuat - Özkan hakkında bir inceleme ve Türk Sanat Müziği albümü çıkaran Şevval Sam’la yapılan söyleşi yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder