"ben ancak dans etmeyi bilen bir tanrıya inanırdım." f. nietzche
gününüz sevinçli geçsin...

21 Haziran 2013 Cuma

BİBER GAZININ ETKİLERİ

Soru: Biber gazı sağlığı nasıl etkiler?

Yanıt: Türk Tabipleri Birliği’nin “Kimyasal silahlar-Gösteri Kontrol Ajanları” isimli yayınından derlenmiştir.
 
Halk arasında gaz bombası, göz yaşartıcı gaz ve biber gazı olarak bilinen kimyasal maddeler ‘Gösteri Kontrol Ajanları’ olarak adlandırılıyor. En sık kullanılanları CS, CN ve OC. Biber gazı (OC) ile bir kez temas sağlanmış ise etkiler sağlıklı insanlarda 30 dakika ile birkaç saat içinde sekel bırakmadan kayboluyor ancak aşırı maruziyette ve riskli kişilerde ölümcül olabiliyor. Biber gazı olarak bilinen OC acı biberlerden elde edilen bir yağ. Bu yağ organik çözücüde eritildikten sonra sıvının buharlaştırıldığını ve geride mum kıvamında bir madde kaldığını belirten Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ege Özgentaş, kamuoyunun genel olarak “biber gazı” diye adlandırdığı Gösteri Kontrol Ajanları hakkında şu bilgileri veriyor: “Biber gazının adı ‘Oleoresincapsicum’ dur. Kısaca OC olarak isimlendirilen bu mumsu madde içindeki kimyasallar kullanılan bitki (biber) türüne göre değişiklik gösterdiğinden kullanılan her biber gazının etkisinin aynı olması mümkün değildir. OC itici bir gaz içinde değişik yoğunlukta (%1 ile %10) hazırlanır ve basınçlı olarak kapsül, tüp veya spreylere doldurulur.

 GENEL ETKİLERİ: 1. Gözlerde yaşarma, yanma, ağrı, gözkapaklarını açamama, bazen geçici körlük. 2. Deride kızarıklık, yanma ve tahriş hissi. Çok yüksek dozda temas edildiğinde yanık. 3. Burun ve boğazda yanma, şiddetli burun akıntısı, hapşırma, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık hissi. Astım ve KOAH hastalarında solunum yetmezliği. 4. Tansiyon yükselmesi (CS de) 5. Bulantı, kusma, fenalık hissi, ishal, baş ağrısı. 6. Titreme, panik atak, anksiyete, ajitasyon.

NE YAPILMALI? Mümkünse o ortamdan ayrılmak ve temiz hava almak. Deri yanması ve kaşınması var ise bu bölgedeki giysilerin çıkartılarak temas bölgesinin su ve sabunla yıkanması yararlı olabilir. CS kullanılmış ise su yerine hafif alkali bir solüsyon (%6 sodyum bikarbonat, %3 sodyum karbonat veya %1 benzalkoniumklorid) kullanılmalıdır. Biber gazı (OC) kullanılmış ise kontakt lens hemen çıkartılmalı, gözler bol su veya serum fizyolojik ile 15 dakika yıkanmalıdır. Ağrının giderilmesinde, alüminyum hidroksit, magnezyum hidroksit ve simetikon içeren süspansiyonların (antiasit ilaçlar) deriye uygulanmasının yararları gösterilmiştir. 
Göz yaşartıcı gazlar düşünüldüğü kadar zararsız değildir ve hepsinin etkisi aynı değildir. Bu nedenle güvenlik güçleri kullandığı “Gösteri Kontrol Ajanı’nın kimyasal yapısı (CS, CN, OC veya başka bir madde) ve konsantrasyonunu kamuya açıklamalıdır. Güvenlik güçleri bu kimyasalları yakın mesafeden göz, burun ve ağız içine sıkmamalıdır. Kimyasallar ile temasa geçmiş kişilerden önceden sağlık sorunu olanlar ve 15-20 dakikada belirtilerde düzelme olmayanlar hastaneye kaldırılmalıdır.


Bilim Teknik 21.06.2013
ilginç SORULAR
Biber gazının etkileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder