"ben ancak dans etmeyi bilen bir tanrıya inanırdım." f. nietzche
gününüz sevinçli geçsin...

23 Nisan 2013 Salı

woodstock efsanesi hayatını kaybetti

Richie Havens ‘Freedom’ şarkısıyla hippi gençliğin idolü olmuştu

1969 yılında ilk kez düzenlenen ve birçok efsane müzisyeni ağırlayan Woodstock Festivali’nin açılışını yapan folk şarkıcısı Richie Havens, 72 yaşında kalp krizi sonucu New Jersey’deki evinde hayatını kaybetti.

New York, Brooklyn’de dünyaya gelen müzisyen, kendine özgü gitar tekniği ve şarkı söyleme biçimiyle tanınıyordu. Havens’in Woodstock’taki canlı performansı, geniş kesimlerce tanınmasını sağlamıştı. Festivalin açılışını “High Flying’ Bird” adlı şarkısı ile yapan sanatçı, ardından “Handsome Johnny” ve son olarak eski bir spritüele dayanan, akorsuz çaldığı “Freedom” şarkısını seslendirmişti.


Havens, şarkının bitimine yakın gitarı elinde, gözleri yarı açık, sağa sola sallanarak trans modunda sahne arkasına doğru yürüyerek performansını tamamlamıştı. Tekrar tekrar sahneye çağrılan müzisyen üç saat sahnede kalmıştı. Havens’ın “Freedom” şarkısı daha sonra 1960’ların hippi gençliği için bir tür ilahi haline gelmişti. Havens da, Woodstock için “Hayatımdaki her şey ve daha fazlası, o trene yüklendi” diyordu. Bugüne kadar 25’in üzerinde albüm yayınlayan Havens’ın “Freedom” şarkısının yeni versiyonu, son olarak Quentin Tarantino’nun “Zincirsizfilminde kullanıldı.

Kültür Servisi-Cumhuriyet 24.04.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder